Vişnap

İç Baklalı Börek

1
Merhabalar.
Hep aynı klasik börekler yapmak bir yere kadar iyi güzel de insan arada değişik malzemeli börekler de yapıp tatmak istiyor.Yaptım oldu çok güzel oldu iç baklalı böreğim.Bilmem bana güzel gelmesi ben iç baklayı çok severim onun da etkisi oldu mu beğenmem de bilemeyeceğim.Sizlere de tavsiye eder miyim?Tabii daha öncesi yapmadıysanız,tatmadıysanız mutlaka yapın derim.
Malzemeleri:
3 Yaprak yufka
1 Yemek kaşığı fındık yağı
300 Gr taze iç bakla
3/4 Sap taze soğan
1 Küçük Havuç
1 Su bardağı kaşar peynir rendesi
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı tuz
Çeyrek demet dereotu
Yufka ara sos malzemeleri:
1 Ufak su bardağı sızma zeytinyağ+fındık yağ karışımı
Yarım şişe maden suyu
Yarım ufak su bardağı süt
1 Tepeleme yemek kaşığı un
Börek üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam,çörek otu,haşhaş tohumu vs vs


Çok sevdim iç baklalı böreğin görüntülerini bana poz vermelerini,bu fotejenik böreğim  fotoğraflarını çekerken beni hiç üzmediği için fazladan bir kare fotoğraf koyarak bloğa onu ödüllendirdim.Aslında ufak bir aksilik yaşadım onu da aşağıda belirttim:)

Altta ki fotoğrafta görüldüğü gibi böreğimin alt kısmı dilim dilim şekilli oldu.Keserken de büyük kolaylık sağladı bana ama ben dilimlerken tabii iki boğum arası kesip dilimledim.Ve böyle iki boğumlu iki dilimi bir güzel yedim afiyetle.Lezzeti tek kelime ile süper güzel olmuş.Diğer klasik börek tariflerin arasında bu iç baklalı börekte yerini alacak.Tabii kış mevsimin de tazesi olmazsa ben de kuru iç bakla ile yaparım.
Tarifi:
Taze iç baklalara uzunlamasına bıçakla çizikler atalım,yıkayıp yumuşayana kadar haşlayalım.Süzüp direk buz soğuk suya atalım beş dakika kadar bekletelim.Süzelim,dış kabuklarını çıkaralım.Derince kaseye alalım iç baklaları.

Bir başka sahana 1 yemek kaşığı fındık yağını alıp içine rendelediğimiz havuçları alıp rengi çıkana kadar soteleyelim.Ayıklayıp ince kıydığımız taze soğanları sotelenen havuçlara ilave edip bir iki çevirip soteleyelim.Ateşin altını kapatalım havuçları,taze soğanları baklalara ilave edelim.Çatalla fazla ezmeden hepsini hafif ezdirelim.Tuzunu karabiberini,ince kıyılmış dereotlarını ilave edelim.Kaşar peynir rendesini de katalım harmanlayalım hepsini.

Sos malzemelerini derince kasede çırpalım hazır olsun.

Baton kek kalıbını margarinle yağlayalım,ilk yufkayı büzdürerek içine yayalım fazlalıklarını kenarlara taşıralım.Diğer 2 yufkayı ufak parçalara bölerek üst üste döşeyelim kalıbın içine.Aralarına sık sık sos malzemesinden kaşıkla dökelim her yerine eşit gelecek şekilde.İç baklalı iç harcımızı da sık sık katmanlar arasına ilave edip kaşığın tersi ile yaydıralım kalıp boyunca.Yufkalar ve iç malzeme bitene kadar devam edelim bu işlemlere.

Döşediğimiz baton kalıpta ki böreğimizin içinin de iyi pişmesi için önceden 150 derece ısılı fırına atıp ilk 15 dakika kadar için için pişmesini sağlayalım.Daha sonra fırın ısısını 160/170 dereceye getirelim.Şayet böreğin üzeri hemen kızarmaya dönerse yanmaması için üzerini gerekirse yağlı kağıt ile kapatalım.Arada altının pişip pişmediğini kontrol edelim.Gerekirse fırın tepsisini bir alt kata koyalım.Üzeride nar gibi kızarınca soğutmadan hemen servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Yukarı da aksilik yaşadım demiştim ya,börek pişti daha iki kare fotoğraf çektim ki pillerin şarjı bitti uyarısı geldi.Şok oldum birde onca emek boşa gitti diye.Bakkala koştum bana tercih etmediğim markanın pilini verdi,ölçü olarakta  benim makineme uygun değil anladım.Olur olur bu piller deyince bir de çaresiz kalınca o an da mecburen aldım pilleri eve geldim.Kaldığım yerden çekimlere devam aaa iyi iyi çekiyor makine dememe kalmadı piller deşarj uyarısı geldi yine.Yeni pilin nesi deşarj olacak ki işte dediğim gibi piller benim makinemin pili değil kabul etmedi.

Dolaba bir bakayım dedim ki geçen çarşıya gittiğim de yedek almışım piller onları gördüm nasıl sevindim o keyifle çektim kareleri ve bu arada mutfağı talan ettim o da ayrı bir konu:) Gerçekten yemek blogeri olmak çok meşakkatli çok emek isteyen çok zorlu iş.
                                                              SEVGİLERİMLE





1 yorum: Leave Your Comments

  1. Merhaba...Güzel tarifler ve fotoğraflar da çok başarılı. Elinize sağlık...Fındık yağı kullanmazsak lezzeti nasıl olur..?

    YanıtlaSil