Vişnap

Kuzu Etli Nohutlu Firik Pilavı

0
Merhabalar.
Bugün buraya tarifimi yazmaya başlamadan önce ne yazsam acaba diye bir süre düşündüm.İlla bir iki satır olsun ya da uzun uzun bir şeyler yazmayı seviyorum.O an aklıma ne gelirse hep onları yazıyorum.Bugün neden bilmem hiç bir şey aklıma gelmiyor.

Sadece diyeceğim o ki çok yakında yine yorulan ruhumu gönlümü dinlenmeye alacağım sabırsızlıkla o güzel günleri beklemedeyim şimdi.
Şu İstanbul denilen koca şehri hiç sevmez oldum günden güne daha da soğuyorum.Her geçen gün artarak beni ve ruhumu yoruyor daraltıyor.

Hayal kuruyorum bazen yeşili ağaçları bol sessiz sakin köy hayatının içinde olduğumu oralarda yaşadığımı filan gerçek olması imkansız bir hayal zaten ondan hayal demişim ya.
Malzemeleri:
1 Su bardağı firik
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
2 Su bardağı varsa sıcak et suyu
1 Su bardağı haşlanmış nohut
2 Yemek kaşığı tereyağ
1 Yemek kaşığı fındık yağı
2 Adet orta boy kuru soğan
1 Adet kırmızı kapya biber
1 Adet yeşil çarliston biber
250 Gr kuzu eti
1 Tatlı kaşığı biber salçası
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
1 Çay kaşığı karabiber
Tuz
Tarifi:
Nohutu akşamdan soğuk su ile ıslatalım.Firik ve bulguru dikkatlice ayıklayalım.
Akşamdan ıslattığımız nohutları yıkayıp süzelim üzerini geçecek kadar soğuk su koyup düdüklü de yumuşayana kadar haşlayalım.Yaklaşık yarım saat sürüyor.Haşlanan nohutları süzüp ilk sıcağı çıkınca kabuklarını soyalım.

Pilav tenceresine tereyağ ve fındık yağını alalım yemeklik doğradığımız kuru soğanları ve saplarını tohumlarını ayıklayıp yıkayıp küçük doğradığımız biberleri koyup beraber soğanlar karamelize olana kadar soteleyelim.

Kuş başından küçük doğradığımız kuzu etlerini ilave edelim.Etler saldığı suyu çekene kadar pişirelim.Tencerenin kapağı kapalı olsun buharı ile pişsin.
Şayet etler pişmediyse yarım çay bardağı sıcak su ilave edelim pişirmeye devam edelim.Kuzu eti ekseri çabuk pişiyor.

Kırmızı pul biberini,salçasını ve tuzunu ilave edelim.Firik ve bulguru yıkayıp süzelim etlere katalım bulgurlar şeffaflaşana kadar kavuralım.Nohutları da ilave edip sıcak et suyunu verelim.İlk bir kaç dakika yüksek ateşte kaynasın ateşin ısısını en kısığa getirelim.Ve pilavın üzeri göz göz olana kadar pişirmeye devam edelim.Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10/15 dakika demlenmesini bekleyelim,sıcak olarak soğuk ayran ile servise sunalım.Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Yollarımız sevgiden,sevdadan geçip orada seven merhametli yürekler ile karşılaşsın.






0 yorum:

Yorum Gönder