24 Nisan 2016

Kaymaklı Kırma Börek - Göçmen


Merhabalar.
Bu güzel böreği annem yapardı hep kaymakla yapardı sık sık yapardı. Göçmenlerin yaptığı onların mutfak kültüründe var olan bir börektir bu börek aslı kaymakla olur diye biliyorum.Kaymağın olmadığı yerde peynirli de yapılıyor.

Rahmet olsun anneme ve babama ve de kardeşlerime:( Mekanları cennet olsun ve umarım orada Rabbimin cennetinde onlarla ve kardeşlerimle beraber olurum yanlarına gittiğimde duam böyledir her zaman.Böyle özlemlerin vuslatı ahirete erteleniyor:(

Öyle güzel öyle lezzetli yapardı ki.Ben o zamanlar hiç dikkat etmezdim neyi nasıl yapıyor diye aklımız da gezmeler arkadaşlar varken kim bizi mutfağa sokabilir ki bu mümkün mü asla girmezdim mutfağa.Kızardı sinirlenirdi bana neden öğrenmiyor neden hiç merak etmiyorum mutfağı yemekleri diye.

Şimdi gelse görse beni tepkisi ne olur acaba?Aferin benim kızıma diyeceğini hiç sanmam bana mıydı zorun der adım gibi eminim buna:)
Ve tarifim aşağıda..
Malzemeleri:
3 Yaprak yufka
300/350 Gr kaymak
Ara Sos Malzemeleri:
1 Adet yumurta + bir diğer yumurtanın akı
1 Çay bardağı fındık yağı
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı soda
Yarım paket kabartma tozu
Üzeri için:
1 Adet yumurta sarısı
1 Yemek kaşığı su
Susam
Tarifi:
Bir kase de ara sos malzemesi için süt,bir bütün yumurta+ bir bütün yumurta akı,soda,kabartma tozu ve fındık yağını çırpıp karıştıralım.

Yufkanın tekini tezgaha alıp tam daire şeklinde açalım.Dört bir kenarından içeri doğru 3/4 cm kadar  katlayıp yufkaya kare şekli verelim.Her tarafına fırça yardımı ile ara sos malzemesi sürelim.Kaymağımız koyu ise az süt ile inceltelim.Yok sürülecek kıvamdaysa olduğu kıvamı  ile sürdüğümüz sos malzemesinin üzerine yufkanın her tarafına gelecek şekilde kaymağı yaydıralalım.

Elimizle önce bir uçtan büzdürerek  aşağı ortaya doğru getirelim.Sonra diğer kenar uçundan da tutarak aşağı da ortaya doğru büzdürelim.Görünüm tam bir akerdeon şeklin de olacak. 4 parmak genişliğinde keserek yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim kırma böreklerimizi.

Kalan diğer 2 yufkaya da aynı işlemi uygulayalım.Plili kırma börekleri tepsiye dizerken çok sıkışık olmamasına özen gösterelim ki çıtır çıtır olsunlar.
Üzerine bir yemek kaşığı su ile incelttiğimiz yumurta sarısını sürelim,bol susam serpelim.

Ön ısıtma yaptığımız 180 derece ısılı fırında nar gibi olana kadar kızartalım.
Yapacak olanlara afiyetler olsun.
Not: Ölçülerim mini fırın tepsisine göre tam geliyor.
Göçmenlerin en baş en has böreği kırma börek yukarıda da bahsettiğim gibi aslı kaymakla oluyor bildiğim kadarı ile.Ve öyle lezzetli öyle harika börek ki daha da dönüp peynirlisini yapmak dahi istemiyor insan.Bir ara  bir de peynirli  ve kıymalı et sulu kırma börek yapmayı düşünüyorum da biraz ara vermek lazım bu sıralar bayağı bir çok hamur işi börek çörekti fazlası ile yer aldı mutfağımda.
                                                                                             Sevgilerimle hoşça kalın.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder