Vişnap

Kekikli Zeytin Ezmeli Kıyır Poğaça

0
Merhabalar.
Bugün günlerden pazar,işler şöyle dursun ben bir poğaça yapsam düşüncesi ile mutfağa gittim.İç malzemesi ne li olsa derken öyle peynirle maydanozla filan uğraşmak istemedim.

O an tezgahta duran zeytin ezmesini gördüm.Aldığım bir ay olmuştur daha kapağını açmadım.
Ve nihayet açtım poğaçalar için açtım biraz zorlandım kapağı açarken.
Zaten ben de kuvvet pek olmadığından hep zorlanırım kavanoz kapaklarını açarken:)
Büyük bıçaklar hep yardımcı olmuştur kavanoz kapak açılımlarında bir gün öyle denerken elimi kesmişliğimde olduğundan mümkün mertebe dikkat ederim.

İçine hamuruna kattım zeytin ezmesini renkleri ondan koyu lezzetleri ise on numara beş yıldız kıyır kıyır oldular.

Hele kekik o kekik yok mu o kekik nefis aroması ile iyice hissettirdi kendini poğaçalarımın yüzünü benim midemi tebessüm ettirdi.
Malzemeleri:
125 Gr soğuk margarin
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 Yemek kaşığı dolusu kıkırdak püresi "opsiyonel"
Yarım çay bardağı soğuk su
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Tatlı kaşığı toz şeker
1 Yemek kaşığı sirke
2 Yemek kaşığı zeytin ezmesi
1 Adet yumurta "akı içine sarısı üzerine"
2 Tatlı kaşığı kekik "1 tatlı kaşığı kekik üzeri için"
1 Paket kabartma tozu
Aldığı kadar un "2,5 -3 su bardağı kadar"
Tarifi:
Hamur yoğurma kabına yumuşak margarini,zeytin yağını ve rondodan geçirdiğimiz kıkırdak püresini ve unun yarısını eleyerek alıp yağlar ile unu özleşene kadar yoğuralım.

Üzerine yumurta akı,soğuk su,tuz,toz şeker,sirke ve kabartma tozunu ilave edip kalan diğer unu da kontrollü olarak eleyerek bir yandan katıp bir yandan yoğuralım.Hamurun kıvamı ele yapışmayacak yumuşaklıkta olacak.En son olarak 1 tatlı kaşığı kekik ve 2 yemek kaşığı zeytin ezmesini ilave edip hamura yedirene kadar yoğuralım.Üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirelim.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim.Poğaça hamurundan cevizden büyük mandalinadan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak üzerlerine bastırmadan tepsiye dizelim.

Üzerlerine yumurta sarısı sürelim.İsteğe göre susam,çörek otu veya kekik serpelim."Ben yarısına susam diğer yarısına kekik serptim her hali de gayet güzel lezzetli oldu."

180 Derece ön ısıtma yaptığımız sıcak fırına atıp alt üst kızarana kadar pişirelim.
Not:
Kıkırdak yağını daha önce kuyruk yağı eritip kalan kıkırdakları donunca rondodan geçirip püre olarak kapaklı kavanozda muhafaza ediyorum.
Ben tadını lezzetini çok seviyorum.Hele sahanda yumurta pişirirken bir tatlı kaşığı ilave ettiğimde lezzetine doyamıyorum.
Demem o ki illa şart değil içine kıkırdak yağı katmanız her ev de olmayabilir.Yerine 125 gr olan yumuşak margarine bir yemek kaşığı daha ilave edilir şayet o da istenirse.Yağ miktarı kıyır olmasında çok etken oluyor.
SEVGİLERİMLE..




0 yorum:

Yorum Gönder