Vişnap

Çiçek Ekmek

0
Merhabalar.
Öğleden sonraydı aklıma düştü çiçek ekmek yapmak.İyi ki yapmışım nasıl güzel oldu nasıl kabardı nasıl nasıl nasıl.<3
Karşısında durdum seyrettim.
Sevdim sevdim sevindim.
Bunu ben yaptım dedim şımardım.!
"Gülmeyin ben hamur yoğurmalara mayalamalara daha yeni yeni ısınıyorum,acemiyim bu konuda"
Fırından aldığım ekmeklerden dahi güzeldi hem görünümü hem lezzeti.Acaba bundan böyle devamlı evde mi yapsam ekmekleri.?
İlerleyen günler de göreceğim isteğimi ne kadar gerçekleştirdiğimi.!

Ben hep ekmeklerimi makine de yapardım.
"Sanırım bundan böyle makine dolabın en en üst kısmına doğru yolcu olacak."

Yapılması gereken işlerimi kenara alıp erteledim.İlk ekmeğin hamurunu mayalayım o mayalanırken ben diğer işlerimi yaparım diye un kavanozunu rafın sağ alt ikinci gözünden aldım tezgaha.
Önce sıvıları yoğurma kabına alacağız.
Ve tarif aşağıda.
Malzemeleri:
1+1/8 Cup süt veya su "270 ml"
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 Tatlı kaşığı tuz "silme"
1,5 Tatlı kaşığı toz şeker "silme"
3 Cup un "420 gr"
1,5 Tatlı kaşığı insant maya
1 Tatlı kaşığı un +1,5 tatlı kaşığı su "üzeri için"
Tarifi:
Hamur yoğurma kabına önce sıvı malzemeleri süt sıvı yağı alıyoruz.
Tuz ve toz şekeri katalım.Unu sıvı malzemelerin üzerini kapatacak şekil de ilave edelim.İnsant mayayı ilave edelim.

Elimizle yoğurmaya başlayalım.Elimize ilk baş hamurlar yapışsa da asla başka un ilave etmeyelim.Hamuru yoğurdukça kıvama geliyor ve elimize yapışan hamurlar elimizi bırakıyor.Bu aşama da  hamuru yuvarlayıp üstünü örterek ılık ortamda hamur iki misli kabarana kadar mayalanmaya bırakalım.

Süre sonunda tezgaha alıp tekrardan bir iki yoğurup hamurun gazının çıkmasını temin edelim.Rulo haline getirip eşit olarak mandalinadan büyük portakaldan küçük ebatlarda bezeler elde edelim.Bunları elimizle yuvarlayarak tepsiye çiçek şeklinde dizelim.

1 Tatlı kaşığı unu 1,5 tatlı kaşığı su ile sulu bulamaç haline getirelim.Fırça yardımı ile çiçek ekmeklerin üzerine hafifçe sürelim.Çörek otu,susam,haşhaş tohumu vs serpelim.Ve tepsi mayası için üzerini örtüp yarım saat daha bekletelim.

Fırını 190 derece ön ısıtma yapıp ekmeğimizi sıcak fırına atalım.Altı üstü nar gibi kızarana kadar yaklaşık 15/20 dakika pişirelim.Gözümüz pişene kadar fırında olsun.Gerekirse bir beş dakika daha pişirelim.Yapacak olanlara afiyet olsun.
Fırına uzaksanız sıcak ekmeğe hasretseniz vallahi yapın yapın yiyin.Ben sanırım bundan sonra haftada 2 veya 3 defa kendi ekmeğimi kendim yapacağım.Hem sağlıklı hem çok keyifli daha ne olsun.
Sevgi olsun aşk olsun sağlık olsun,güzellik ve de en önemlisi dürüstlük olsun yaşam denen kaosta.SEVGİLERİMLE..








0 yorum:

Yorum Gönder