Vişnap

Soğanlı Mısır Unlu Hamsi Tava

0

Merhabalar.
Soğanlı hamsiyi uzun zaman önce ilk Görele'de alt kat komşum da yemiştim.Hamsi pişireceğim gel yiyelim deyince bildiğimiz klasik mısır unlu hamsi yiyeceğiz sanmıştım.

Baktım kuru soğanları halka halka doğruyor,maydanozları kıydı bunları ne yapacaksın dediğim de hamsiyi pişireceğini söyledi.
Eeee hamsi pişiyor ya ocakta dedim,dedi altı pişiyor ters yüz edip üzerine koyacağım soğan halkalarını maydanozları.İlgimi çekti dikkat ettim eğer beğenirsem ben de yaparım düşüncesi ile merak içindeydim.

Ve hamsi pişti sofra kuruldu ben hiç bir yemeğe bakmadan direk hamsi aldım tabağıma.İnanılmaz şahaneydi soğan pişip kızarmış hamsiye olağanüstü lezzet katmıştı ki ben aslında soğan kızartması kroketini vs vs pek sevmem.Ama bunda soğan adeta başroldeydi lezzet konusunda.
O gün bugündür sık sık bu şekli ile çok pişirdim inanılmaz seviyorum hamsinin kokusu dahi hafifliyor bir başka güzelliğe bürünüyor.

Ve bugün bu çok çok kolay tarifi nihayet sizlerle paylaşmak nasip oldu.Hani bilenimiz vardır benim gibi bilmeyenimiz tatmamış olanımız vardır.Yazalım dursun bu köşede tarifimiz.
Malzemeleri:
500 Gr hamsi
1 Ufak su bardağı mısır unu
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Adet orta boy kuru soğan
Çeyrek demet maydanoz
3 Yemek kaşığı fındıkyağ
1'er çay kaşığı kırmızı toz biber,kekik
Tarifi:
Hamsileri balıkçıdan temizlenmiş olarak alalım, orta kılçıklarını çıkartıp bol  suyla yıkayalım.Süzgeçe alıp süzülmelerini temin edelim.

Tepsiye mısır ununu alalım tuz ilave edip harmanlayalım.Kuru soğanın kabuklarını soyup kalınca halka olarak keselim.Maydanozları yıkayıp ince olarak doğrayalım.

Süzülen hamsileri mısır ununa bulayıp fazla unlarını silkeleyelim.

Balık tavasına bir bir buçuk yemek kaşığı kadar fındık yağını alıp kızdıralım.Hamsileri kuyruk kısımları ortada olacak şekilde aralık bırakmadan sık olarak dizelim.Ve orta ateşte kızarana kadar pişirelim.Düz kapağı ya da düz bir servis tabağı ile balıkları alt üst edip tavaya diğer bir buçuk yemek kaşığı fındık yağını alıp kızdıralım ve hamsilerin diğer yüzünü yerleştirelim.

Üzerine halka halka doğradığımız kuru soğanları dizelim.Üzerine ince kıydığımız maydanozları ilave edip tuz ve baharatlarını serpelim.Kapağını kapatıp hamsilerin alt yüzü de pişip kızarana ve soğanlar da yumuşayıp hafif kızarana kadar ateşte tutup pişmelerini sağlayalım.

Servis tabağına alıp yanın da varsa ki olursa harika olur "mısır ekmeği" ile sıcak olarak servise sunalım.
Balık sezonu kapanmadan hazır tezgahlarda hala hamsiler varken mutlaka soğanlı da yapmanızı tavsiye ederim.SEVGİLERİMLE..




0 yorum:

Yorum Gönder