Vişnap

Fırında Tereyağlı İskorpit Güveç

2
Merhabalar..
Bu balık tarifim ramazandan kalma.İskorpit balığını yapıp yazıp arşive atmıştım.O günler içinde günlerim çok yoğun geçtiği için yayına vermeye vakit dahi bulamamıştım.
Haydi okuyalım mı aşağıda ki tarifi.?Belli mi olur günlerden bir gün yine iskorpit balığı düşer nasibimize.Ki ben bu defa mutlaka çorbasını yapacağım.

Balık yokluğunda kısmetimize bugün de bir adı çarpan olan "iskorpit balığı" düştü.Bir balık sever olarak çok şükür bin şükür deyip geçtim mutfağa.

Aslında normal günler içinde olaydık ilk yapacağım nefis bir iskorpit çorbası olurdu da ramazan günü doğrusu bana balık çorbası pek cazip gelmedi.

Nesini nasılını yapsam derken fırında güveç düştü o an aklıma ve saate baktım iftara bir saat vardı ancak dedim ve başladım ön hazırlıklara.Son an fırına atma işlemi kalana dek hazırladım beklemeye aldım güveç kabını.

O boşlukta masayı kurmaya başladım.İftara son dakikalar kala kurarım her zaman iftar soframı.Bu defa bayağı erken bir saat öncesinden kurdum sayılır.!
Malzemeleri:
2 Yemek kaşığı tereyağ
Yarım kg iskorpit fileto
1 Ufak kuru soğan
1 Adet yeşil biber
1/2 Yarım adet kırmızı kapya biber
1 Ufak domates
1 Sap taze sarımsak
3/5 Dal maydanoz
1 Çay kaşığı garam masala
1 Çay kaşığı kırmızı pul biber
Yarım çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kekik
Tuz
Yarım çay bardağı sıcak su
Tarifi:
Fileto haline getirilmiş iskorpit balıklarını yıkayıp süzgeçe alalım.Biberlerin sap ve tohumlarını temizleyip ince olarak keselim.Domatesi minik küpler halinde doğrayalım.Kuru soğanı ince küpler halinde doğrayalım.Taze sarımsağı ince ince keselim.

Kuşaneye tereyağını alıp eritip kızdıralım,kurusoğanları ve biberleri atıp bir iki çevirip soteleyelim.

İskorpit filetoları katıp nazikçe alt üst edip karıştırarak sotelemeye devam edelim.Balıkların rengi hafif beyaza dönerken domatesini ve taze sarımsağı katıp soteleyelim.Malzemelerimiz yarı diri kıvamda iken güveç kabına alalım baharatlarını ve tuzunu ilave edelim.Hafif suyu olacak şekilde yeteri kadar sıcak su ilave edelim.

Fırını 190/200  derece ısıya ayarlayıp ön ısıtma yapalım.Güveçte iskorpitleri sıcak fırına atalım.Lokum kıvamında pişene kadar fırınlayalım.
Sıcak olarak ister güveç kabında istersek servis tabağına alıp servise sunalım.
Bir daha sefere bakalım denizden nasibimize ne çıkacak ve sofralarımıza gelip damaklarımıza ve midelerimize balık ziyafeti çekeceğiz.?
Bu istavritte olabilir mezgitte olabilir hatta geçen günkü gibi biraz daha büyüse lüfere erişecek harika büyük sarı  kanatlarda olabilir şansımıza artık.Ahhhh bir de hamsi olsa desem de hamsi büyük hayal şimdilik.!!

Ve diyorum ki balık yasağına karşın iyi ki olta balıkçıları var ve az da olsa arada bir hasret gideriyoruz balıklarla.
Bol balıklı günler dileği ile SEVGİLER SEVGİLER...





2 yorum: Leave Your Comments

  1. Pratik,güzel,lezzetli bir tarif.Tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. @Unknown Çok teşekkürler sevgiler arkadaşım.🙋🏻‍♀️

    YanıtlaSil