Vişnap

Dana Pöç Tandır..

0
Merhabalar..
Sakatat olarak bir dana pöç namı diğer "Öküz Dana Kuyruğu" kalmıştı denemediğim onu da aldım pişirdim ve yedim.

Ve tek kelime ile lezzeti süper tavan yaptı damaklarda..!

Şimdi biraz geçmişten bahsetmek istiyorum.
İlk dana kuyruğunu yıllar önceydi sakatatçıdan ciğer işkembe vs alıyordum yanımda bir bey pöç istedi satıcıdan;ben pöç  ne ola ki diye baktım.
Orada teşhir tezgahında ki sakatatlar içinde en sağda duranlardan aldı tarttı ve de verdi adama satıcı.
Ben de bu arada merak ettiğimden o beyle kısa bir pöç sohbetine girdim.
Nasıl bir şey ilk defa duydum vs gibi.
Bana dediği çok lezzetli bir sakatat bunu yediğinde daha da başka bir et aklına dahi getirmezsin.
Peki nasıl pişiriyor nerelerde kullanıyorsunuz gibi soruları peşpeşe sordum bana dediği patates yemeğinde kullanacağız ama tüm bakliyatlarda harika oluyor.
Öyle sade olarakta pişirilir yenir gibi açıklayıcı sohbet sonrası benim almak için hiç cazip gelip dikkatimi çekmemişti o an dana kuyruğu.
Tek güzel yanı çok çok ucuz olmasıydı.O gün fiatı 10.00 liraydı.

Geçen yine sakatatçıya gittim bu defa görünce alacağım dedim aldım ve eve geldim tandır usulü pişirdim.Ne olursa olsun denenmemiş lezzetleri denemekte fayda var.
Ama dana kuyruğu ismi yine de bana çok itici geliyordu.
Ben devamlı pöç diyeyim bu sakatata diye kendime telkinlerde bulundum.
Kg fiyatı bu arada aradan geçen zaman sonunda 20.00 liraya yükselmiş.
Yine de günümüz şartlarında çok çok ucuz.

Lezzeti mi?
Tek kelime ile muhteşem güzel oldu.
En kısa zamanda yine yeniden alıp bu sefer bakliyat "kuru fasulye,nohut"pişireceğim.
İlk defa yapacağım için tandır usulü içine hiç bir malzeme katmadan direk kendisini pişirdim ki nedeni dediğim gibi salt pöç tadını almaktı.
Malzemeler:
1,5 Kg dana pöç "dana kuyruk"
Tuz
İsteğe göre kekik,karabiber 
Tarif:
Ve gelelim bu enfes lezzetin çok çok kolay tarifine.
Sakatatcıdan hazır tekerlek halinde kesilmiş olarak aldığımız pöçleri çok güzel yıkayalım.
Arada suyunu değiştirerek soğuk suda suyu duru çıkana değin bekletelim ki kanlarından tamamen arınsın.

Pöçleri sudan çıkarıp kalın tabanlı çelik tencere veya döküm tencereye alalım.
Kapağını kapatıp ateşin altını orta ısıya getirelim.
Su salmaya başladığında tencereyi kahve gözü kısmına alıp ateşi en kısığa getirelim.
Kapağını uzunca süre hiç açmadan kendi buharı ile pişmeye bırakalım.
Pişmesine yakın açıp tuzunu ilave edip etleri alt üst edelim ve tekrar pişmeye devam ettirelim.
Taa ki etler iyice yumuşayıp kemiklerinden ayrılıp jöleleşene ve olanca suyunu çekip yağına kalana değin pişirelim.

Servis yapacağımız tabakları ısıtıp pöçleri üzerine alıp sıcak olarak yanında tereyağlı pirinç pilavı veya diğer herhangi bir pilav,patates püresi vs eşliğinde servise sunalım.
İsteyen yerken üzerine kekik,karabiber ilavesi ile yiyebilir ki benim de tercihim bu yönde.
AFİYETLE...
Pöç tavsiye eder miyim.?
Çok hemde en kısa zamanda alıp denemenizi tavsiye ederim daha öncesi denemediyseniz.
Hazır önümüz de soğuk kış günleri var tam zamanıdır derim.
Benim şimdi aklımda olan dediğim yine dana pöç alıp kuru bakliyat "kuru fasulye,nohut" pişirmek var.
SEVGİLERİMLE..





0 yorum:

Yorum Gönder