Vişnap

Yeşil Domates Turşusu..

0
Merhabalar..
Domatesler bahçemizdendi bu yıl öyle çok mahsul verdi ki bir ara çarşı pazardan domates dahi almadık.
Hep onları koparıp taze taze yedik bir de çok sevilen pembe domateslerdi.

Tohum olarak çekirdeklerini ayırdık terasa kuytu bir köşeye koydum.
Kargalar çok fena görmesinler hemen pike yapıp yemeğe çalışıyorlar.
Öncesinden tecrübem olduğundan bu defa önlemimi aldım.
Hayatta ulaşıp yiyemezler ancak bakar bakar ümidi keser giderler:)

Bu nefis turşuların domatesi de sezonu geçip kızarmaları için güneş yetersiz kalınca ne var yok son hasadı topladım.
Bir kaç gün işlerimin yoğunluğundan elimi süremeden tepsi içinde beklediler.

Baktım olmayacak durdukları yerde hafiften kızarmaya başlıyorlar hemen acele turşu için ön hazırlıklarına başlamıştım yaklaşık bundan bir ay önce kadar.

Evvel ki gün kavanozu açıp ilk siftahı yaptık.
Nasıl güzel olmuşlar tuzu ekşiliği acısı her bir şeyi tam kıvamında.
Acemi şansı dedim zira ben öyle çok turşu yapan biri değilimdir.
Malzemeler:
Yeşil Domates "2 kg"
2 lt içme suyu "turşunun üzerini örtecek kadar"
1 Su bardağı üzüm sirkesi
6 Yemek kaşığı turşuluk tuz "iri tuz"
2 Baş sarımsak
2 Tatlı kaşığı toz şeker
8-10 Adet defne yaprağı
1 Tatlı kaşığı tane kara biber
2-3 Yemek kaşığı dolusu kişniş tohumu
2 Yemek kaşığı dolusu jalapeno biberi "ince kıyılmış"
2 Yemek kaşığı dolusu chilli biber "ince kıyılmış"
Maydanoz "yarım demet"
Kereviz yaprakları "iri kıyılmış bir kaç yemek kaşığı"
Tarif:
Domatesleri yıkayıp büyüklüğüne göre üçe dörde keselim.
Ufak olanları bütün bırakıp bir kaç yerinden çatal yardımı ile delelim içine suyunu iyice çeksin turşumuz çabuk olsun.

Sarımsakları diş diş ayırıp kabuklu olarak beş on dakika soğuk su içinde bekletelim.
Daha sonra kolayca kabuklarını soyup turşuyu kuracağımız kavanoza alalım.
Doğrayıp hazırladığımız yeşil domatesleri kavanoza ilave edelim.

Turşu suyunu alacak büyüklükte kaba suyun yarıdan çoğunu ve üzüm sirkesini,defne yapraklarını,tane karabiberleri,tane kişniş tohumlarını,turşuluk kaya tuzunu,toz şekerini ince kıydığımız chilli ve jalapeno biberlerini ve irice kıydığımız maydanoz ve kereviz yapraklarını katalım.Tuz ve toz şeker eriyene kadar karıştıralım.

Elde ettiğimiz turşu suyu karışımını domatesler ve sarımsakların olduğu kavanoza boca edelim.
Turşumuzun üzeri suyla tamamen kapansın gerekirse kalan suyu da ilave edelim.

Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp alt üst edelim hepsi eşit olarak karışsın malzemeler.
Turşu kavanozumuzu güneş görmeyen yerde olana kadar muhafaza edelim.

Yeni kurduğumuz bir kaç gün içinde taşma yapma olasılığına karşı kavanozun altına bir tabak koyup beklemeye alalım.

Yaklaşık 10-15 gün içinde yeşil domates turşumuz yemeye hazırdır.
Yanında illa ki bir bakliyat yada acılı patates yemeği ile servise sunalım.AFİYETLE...
SEVGİLERİMLE..





0 yorum:

Yorum Gönder