Vişnap

Cennet Hurması Pekmezi

2
Merhabalar..
Cennet hurması ağaçı bahçemizde var ve her yıl öyle çok meyvesini verir ki maşaAllah konuya komşuya kuşlara vs bol bol yeter.

Faydaları yazmakla bitmez bu şifalı meyvenin tüm yararları için google bakıp okumanızı tavsiye ederim.
Buraya alıntı yapıp yazayım istedim ama öyle çok işlerim yoğun ki bu postu dahi çay molası arasında yazıyorum.

Ben fazla olanlarından kimi reçel marmelat yapsam da kahvaltıyı pek sevmediğim için zor tüketilir bizde.

Bu sezon aklıma pekmezini yapmak geldi.
Köyde dut pekmezi yapanlara sorup fikir aldım ve giriştim pekmez işine..!

Hiçte gözümde büyüttüğüm gibi değil çok kolaymış yapımı.
Lezzetini sevdik mi?
Evet çok sevdik hatta bir daha seneye yine yeniden yapmak istiyorum nasip olursa.

Malzeme olarak sadece cennet hurması kullanıyoruz.
Bir de bize lazım olan çok kuvvetli ateş.
Ben sanayi tipi ocak kullandım sağolsunlar cafeden getirdiler..
Bir an cafeye gidip orada pişireyim pekmezi diye düşündüm ama hafta sonu yoğunluğundan işlerine engel olmam uygun olmayacaktı.

Hurma miktarı 10 kg civarı olursa pekmez yapıp uğraştığına değsin derim.
Miktar olarak hurmalarım ne kadardı bilmiyorum ama vardı 10 kg civarı ve elde ettiğim pekmez miktarı bir buçuk kg kadar.

Ve tarif aşağıda..
Malzemeler:
Cennet Hurması "Olgun olacak"
Tarif:
İlk şart cennet hurmalarının çok iyi olgunlaşmış olması gerekiyor.
Olgun hurmaları yıkayıp büyük tencere üzerine koyduğumuz ilistirden elimizle ezerek geçirelim.Çok olgun olduğu için hemen ezilip püre haline geliyor hurmalar.

Tamamı bitince varsa pekmez tavasına yoksa büyük tencereye aktarıp üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edelim.

Ocağın altını yakıp karışımı bir müddet kaynatalım suyu uçup şırasına"öz şerbetine"kalınca ocağın altını kapatıp ilk sıcağı çıktıktan sonra bir başka tencereye tülbent ile süzerek alalım şerbetini.

Kuvvetli ateşe alıp gözümüz üzerinde olarak pekmez olma kıvamına gelmeye başlayıp koyulaşıncaya kadar arada karıştırıp bir tabağa alıp kontrol ederek kaynatalım.

Ateşte kaynatma süresi şerbetin miktarına göre değişir.Benim pekmezim yaklaşık bir iki saat içinde kıvama geldi.

Kendi tenceresinde iyice soğutup temiz kuru cam kavanoza alıp ağzını sıkıca kapatalım.

İstenilen zaman servise sunalım.AFİYETLE...
Ben pek kahvaltı sevmediğim için sabahları aç karına bir tatlı kaşığı tüketmeyi düşünüyorum.
Pekmezi yapmaya başladığım zaman henüz olgunlaşmamış hurmalar vardı az önce onlara baktım tam pekmez olacak kıvamda yumuşamışlar.
Sanırım onları da pekmez yapacağım.
Hazır sanayi tipi ocakta terasta köşede dururken değerlendirmek lazım:)
SEVGİLERİMLE..






2 yorum: Leave Your Comments

  1. Üzüm pekmezi yaparken suyunu çıkarmak için bir çuval kese içinde suyu çıkarılır onun gibi mi çıkıyor suyu

    YanıtlaSil
  2. Olgunlaşmış meyveyi elekten geçirin diyor, tekrar oku yapılışını...

    YanıtlaSil