Vişnap

Vişnap'ın Böreği

0
Merhabalar.
Bir evvel ki paylaşımım olan "Tavuklu Beşamel Soslu Bostan Patlıcanı FIRINDA"
tarifimde belirttiğim gibi o yemeğim de fazla gelip artan beşamel soslu tavuk sote malzemesine bir kaç dilim pastırma,kaşar peynir rende ilavesi ile harika bir börek yaptım.

Adı ne olsa diye düşündüm düşünürken fazla düşünmeye ne gerek var içinden gelen "Vişnap'ın Böreği" madem yaz gitsin ve bu da benim böreğim olsun.!

Böreğin iç harcı için beşamel soslu tavuk sotenin malzemeleri ve tarifi için lütfen link visnap.blogspot burada.Yeterli gelmezse yazımın sonuna da tahmini üç aşağı beş yukarı malzeme listesini ve tarifini yazdım.
Malzemeleri:
4 Yaprak yufka
1 Ufak borcam dolusu beşamel soslu tavuk sote
5/6 Dilim pastırma
1 Çay bardağı kaşar peynir rendesi
Ara Sos Malzemeleri:
1 Ufak su bardağı fındık yağı "150 ml"
Yarım su bardağı su "75 ml"
1 Tatlı kaşığı nişasta
Yumurta sarısı
Çörek otu
Tarifi:
Beşamel soslu tavuk sotenin iri kuşbaşı olan tavuk etlerini böreğin iç harcı için mini tavla zarı boyunda ufalttım.Pastırma dilimlerini ufalttım içine kattım.Bir çay bardağı daha kaşar peynir rende ilavesi ile hepsini alt üst edip harmanladım.Böreğim için iç malzemesi yeterli miktara geldi.

Böreğin ara sos malzemeleri için sos kasesine fındık yağı,su ve nişastayı alıp çırpalım.Tezgaha bir yaprak yufkayı alıp tam daire şeklin de açalım.Her tarafını fırça yardımı ile soslayalım.Üzerine diğer yufkayı yayalım üzerini soslayalım.Üst üste olan her iki yufkayı ikiye katlayıp yarım daire şekli almasını temin edelim.Ve tekrardan yarım daire yufkamızı da soslayalım.Katlamalarımız sonucunda yufka 4 kat olacak

Kenarları tırtıklı dikdörtgen kurabiye kalıbı ile dikdörtgen şekiller keselim.Kenarlardan fazlalık olarak çıkan minik yufka parçalarını ziyan etmemek için böreklerin orta kısmına koyalım bu çıkan yufka parçalarını hem iç malzemeyi tutması için zemin kavi oluyor.

Dikdörtgen yufkaların uç kısmına beşamel soslu tavuklu pastırmalı harçtan bir tatlı kaşığı koyalım diğer parçayı üzerine bastırmadan kapatalım.

Diğer iki yufkaya da aynı işlemleri uygulayalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine sıralayalım şirin börekleri.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp isteğe göre susam çörek otu vs serpelim.
Ya da istediğiniz bir şekli verin.Kenarları tırtıklı yuvarlak kurabiye kalıbı ile de şekli çok güzel oluyor.Ben dikdörtgen şekli tercih ettim.

Yuvarlık tırtıklı kurabiye kalıbı ile bir başka şekil börek daha yapmıştım o da arşivimde duruyor bir ara onu da yayına vereceğim.
İç malzemeyi yeni yapacak olanlar için  beşamel soslu kaşar peynirli tavuk sote malzemeleri ve tarifi:
Yemeklik ince doğranmış bir ufak kuru soğanı ve ince doğradığımız bir adet yeşil ve yarım adet kırmızı kapya biberi bir yemek kaşığı tereyağ ile soteleyelim.

Tavla zarı boyunda doğradığımız 200 gr tavuk etini katıp sotelemeye devam edelim.

İstediğimiz baharatları yarımşar çay kaşığı ilave edelim."garam masala,cajun,kırmızı pul biber ve 1 çay kaşığı tuz."
Bir küçük domatesi ince doğrayıp katalım.Domates saldığı suyu çekene kadar pişirelim.

Diğer yanda 1 tatlı kaşığı tereyağ ile 1 tatlı kaşığı unu unun kokusu çıkana kadar kavuralım ve 1 çay bardağı soğuk sütü katıp hafif koyu kıvamda sos elde edelim.Çok koyu olursa kıvamı biraz daha soğuk süt katıp karıştırarak kaynatalım sosu.Ateşi kapatıp bir çimdik tuz ve muskat rendesi ilave edip harmanlayalım.

Beşamel sosu tavuk soteye katıp ince doğradığımız pastırmaları da ilave edelim.Yarım çay bardağı kaşar peynir rendesi katıp iç malzemesini hazır edelim.

Ya da benim gibi beşamel soslu tavuklu bostan patlıcanı yapın malzemeyi fazla tutun ertesi gün de bu nefis harika çıtır çıtır börekleri yapın derim.
Tercih sizlerin ama bu böreği mutlaka yapın.İster çerez niyetine yiyin akşam üzeri çayınıza eşlik etsin.Gecenin bir vakti acıktınız mı hemen bir yok yok bir yetmez iki üç tane atın ağzınıza açlığınızı yatıştırın.Her şekilde yemesi çok çok keyifli bir börek.SEVGİLERİMLE.





0 yorum:

Yorum Gönder